Rumsztyk z rokforem i gruszkami

Składniki

  • 4 rumsztyki po 200 g
  • 100 g sera rokfor
  • 1 gruszka
  • 4 łyżki oleju
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć (ewentualnie odkroić krawędź tłuszczu), i lekko zbić na jednakową grubość.

Posmarować rumsztyki z obydwu stron olejem.

Wstawić na noc do lodówki do zamarynowania.

Następnego dnia przygotować najpierw składniki na obłożenie mięsa: gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, potem pokroić gruszkę w cienkie paski, a ser w drobną kostkę i razem wymieszać.

Teraz wyjąć steki z marynaty i usmażyć je na teflonowej patelni w niewielkiej ilości oleju po około 3 mi­nuty z każdej strony.

Wyjąć z patelni, po­solić, oprószyć pieprzem i obłożyć serem wymieszanym z gruszkami.

Zapiec w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku, aż stopi się ser.

Jako dodatek podawać białe pieczywo i sałatkę z pomidorów.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *