Składniki
- 4 rumsztyki po 200 g
- 100 g sera rokfor
- 1 gruszka
- 4 łyżki oleju
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć (ewentualnie odkroić krawędź tłuszczu), i lekko zbić na jednakową grubość.
Posmarować rumsztyki z obydwu stron olejem.
Wstawić na noc do lodówki do zamarynowania.
Następnego dnia przygotować najpierw składniki na obłożenie mięsa: gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, potem pokroić gruszkę w cienkie paski, a ser w drobną kostkę i razem wymieszać.
Teraz wyjąć steki z marynaty i usmażyć je na teflonowej patelni w niewielkiej ilości oleju po około 3 minuty z każdej strony.
Wyjąć z patelni, posolić, oprószyć pieprzem i obłożyć serem wymieszanym z gruszkami.
Zapiec w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku, aż stopi się ser.
Jako dodatek podawać białe pieczywo i sałatkę z pomidorów.