Składniki
- 12-15 plastrów szynki konserwowej
- 2 kwaskowe jabłka (np. antonówki)
- 2 łyżki rodzynek
- po 3 łyżki jogurtu i majonezu
- płaska łyżka startego chrzanu
- sok z cytryny
- łyżka siekanej natki pietruszki
- listki sałaty
- gałązki natki pietruszki
- pieprz
- sól
- dowolna owocowa marynata do dekoracji
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Rodzynki umyć, osączyć. Jabłka, rodzynki, chrzan, natkę pietruszki połączyć z majonezem i jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na plastry szynki nakładać farsz, zwijać je w luźne rulony. Układać na półmisku wyłożonym listkami sałaty, dekorować zieleniną i owocową marynatą.
Podawać jako przystawkę.