Ruloniki z szynki

Składniki

  • 12-15 plastrów szynki konserwowej
  • 2 kwaskowe jabłka (np. antonówki)
  • 2 łyżki rodzynek
  • po 3 łyżki jogurtu i majonezu
  • płaska łyżka startego chrzanu
  • sok z cytryny
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • listki sałaty
  • gałązki natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • dowolna owocowa marynata do dekoracji

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Rodzynki umyć, osączyć. Jabłka, rodzynki, chrzan, natkę pietruszki połączyć z majonezem i jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na plastry szynki nakładać farsz, zwijać je w luźne rulony. Układać na półmisku wyłożonym listkami sałaty, dekorować zieleniną i owocową marynatą.

Podawać jako przystawkę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *