Rożki z ananasem

Składniki

  • 2 dorodne polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
  • 2 puszki ananasów w plasterkach
  • oliwa
  • zielenina

Marynata:

  • sok z puszki ananasów
  • 1 mała, ostra papryczka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ?5 smaków”

Przygotowanie

Drobno posiekaną papryczkę połączyć z pozostałym składnikami marynaty, najlepiej w porcelanowej misecz­ce.

Obrane z błon polędwiczki pokroić na 10 plastrów.

Mięso bardzo lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, zanurzyć w zalewie, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

4 plastry ananasa podzielić (każdy na 3 części), pozostałe drobno posiekać.

Plastry z dru­giej puszki odsączyć z soku.

Rozłożyć na przybra­nych zieleniną talerzykach.

Na patelni rozgrzać oli­wę.

Plastry mięsa wyjąć z zalewy, na każdy nałożyć 1/3 plastra ananasa, spiąć wykałaczką i sma­żyć, rumieniąc, z obu stron, skropić zalewą, zmniejszyć ogień, trzymać pod przykryciem przez 5-8 minut, by ?doszły”.

Podawać gorące, ułożone na pla­strach ananasa.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *