Składniki
- 2 dorodne polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
- 2 puszki ananasów w plasterkach
- oliwa
- zielenina
Marynata:
- sok z puszki ananasów
- 1 mała, ostra papryczka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy ?5 smaków”
Przygotowanie
Drobno posiekaną papryczkę połączyć z pozostałym składnikami marynaty, najlepiej w porcelanowej miseczce.
Obrane z błon polędwiczki pokroić na 10 plastrów.
Mięso bardzo lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, zanurzyć w zalewie, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
4 plastry ananasa podzielić (każdy na 3 części), pozostałe drobno posiekać.
Plastry z drugiej puszki odsączyć z soku.
Rozłożyć na przybranych zieleniną talerzykach.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Plastry mięsa wyjąć z zalewy, na każdy nałożyć 1/3 plastra ananasa, spiąć wykałaczką i smażyć, rumieniąc, z obu stron, skropić zalewą, zmniejszyć ogień, trzymać pod przykryciem przez 5-8 minut, by ?doszły”.
Podawać gorące, ułożone na plastrach ananasa.