Roladki z wątróbek drobiowych

Składniki

  • 4-6 wątróbek drobiowych (najlepiej indycze)
  • 6-12 plastrów wędzonego boczku
  • 1-2 jabłka (np. szarej renety)
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól

Przygotowanie

Oczyścić wątróbki z błonek, lekko posolić. Między jej płaty włożyć kawałek obranego ze skórki jabłka. Całość obtoczyć w mące, zawinąć w 1-2 plastry boczku, spiąć wykałaczkami. Rozgrzać tłuszcz na patelni, ułożyć roladki. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przykryć pokrywką, by przeszły aromatem i smakiem boczku.

Podawać na gorąco z grzankami i masłem czosnkowym. Pyszna przystawka do piwa lub wina.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *