Składniki
- 1 pierś z indyka
- 10-15 dag sera żółtego w kawałku
- 5-6 pieczarek
- 1 jajko
- cebula
- olej
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pierś z indyka wypłukać, następnie przekroić wzdłuż na dwa cieńsze kawałki, a następnie każdy z nich na 3 części w poprzek.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić drobno.
Następnie podsmażyć na oleju z pokrojoną w kosteczkę cebulką (2-3 minuty).
Ser żółty pokroić w długie, ale wąskie słupki.
Każdy kawałek piersi lekko roztłuc (żeby nie były za bardzo rozbite) i posypać solą, pieprzem.
Na każdy kawałek – z brzegu – kłaść słupek sera (lub dwa) i posypać pieczarkami, następnie zwijać w rulonik.
W roztrzepanym jajku maczać roladki, a następnie w bułce tartej – z każdej strony.
Następnie smażyć na rozgrzanym oleju, obracając roladki.
Smażyć aż z każdej strony będą koloru złocistego.
Najlepiej podawać na ciepło – do obiadu, ale też jako przekąska na wieczór.