Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 0,25 dag śliwek suszonych
- ok. 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- sos chili
- 1 cytryna
- vegeta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pierś z indyka pokroić na plastry i lekko rozbić.
Do miski wlać olej, sos sojowy i chili.
Czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku.
Dodać miód, sok z cytryny i vegetę.
Wymieszać.
Do tego włożyć pierś z indyka.
Każdy kawałek umoczyć w powstałym sosie.
Włożyć 2-3 suszone śliwki, zawinąć w roladkę i obwiązać (ewentualnie spiąć wykałaczką).
Obsmażyć i przez 10-15 minut dusić.
W razie potrzeby podlać wodą w trakcie duszenia.