Roladki z indyka z selerem

Składniki

  • 4 cienkie filety z indyka(po ok. 15 dag)
  • łodyga selera naciowego
  • 15 dag sera pleśniowego(np. camembert)
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • świeże listki pietruszki, bazylii lub tymianku do dekoracji
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Łodygę selera oczyścić, umyć, pokroić na 4 kawałki i blanszować w osolonej wodzie. Ser pokroić w plastry, usunąć skórkę. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po plasterku szynki, ser i kawałek selera. Filety zrolować, spiąć wykałaczkami i zrumienić na gorącym oleju. Wlać bulion i dusić na wolnym ogniu przez 25 minut. Roladki wyjąć z rondla i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu wlać śmietanę, zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Roladki pokroić w plastry, udekorować ziołami, podawać z makaronem wstążki i sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *