Składniki
- 4 cienkie filety z indyka(po ok. 15 dag)
- łodyga selera naciowego
- 15 dag sera pleśniowego(np. camembert)
- 4 plastry gotowanej szynki
- 2 łyżki oleju
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżka mąki ziemniaczanej
- świeże listki pietruszki, bazylii lub tymianku do dekoracji
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Łodygę selera oczyścić, umyć, pokroić na 4 kawałki i blanszować w osolonej wodzie. Ser pokroić w plastry, usunąć skórkę. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po plasterku szynki, ser i kawałek selera. Filety zrolować, spiąć wykałaczkami i zrumienić na gorącym oleju. Wlać bulion i dusić na wolnym ogniu przez 25 minut. Roladki wyjąć z rondla i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu wlać śmietanę, zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roladki pokroić w plastry, udekorować ziołami, podawać z makaronem wstążki i sosem.