Składniki
- 4 kawałki polędwicy wołowej
- 2 pory
- 2 szklanki rosołu
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 8 plasterków boczku
- 3 dag masła roślinnego
- 4 łyżki zasmażki błyskawicznej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pory umyć, pokroić na kawałki, część zieloną posiekać.
Kawałki pora gotować 6 minut w rosole i odcedzić.
Rosół zachować.
Mięso posolić, posmarować musztardą, obłożyć boczkiem i kawałkami pora.
Uformować roladki, spiąć wykałaczkami i podsmażyć na maśle.
Dodać posiekany por i koncentrat pomidorowy.
Wlać rosół i wino, dusić 50 minut.
Roladki wyjąć.
Do sosu wsypać zasmażkę i ponownie zagotować.
Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Podawać najlepiej z makaronem.