Roladki cielęce z zielonymi szparagami

Składniki

  • 8 cienkich kotletów cielęcych (po ok. 8 dag)
  • 1/2 kg zielonych szparagów
  • 10 dag cienkich plastrów szynki
  • 5 dag parmezanu
  • 1 1/2 szklanki wywaru z cielęciny
  • l/2 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Szparagi umyć, obrać na 1/2 długości, licząc od dołu. Pędy przekroić ok. 3 centymetry poniżej główek. Główki odłożyć, pędy pokroić na 4 części. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na mięso wyłożyć plastry szynki, posypać startym parmezanem, ułożyć kawałki szparagów. Kotlety zwinąć i związać nicią.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony. Wlać wino i wywar. Przykryć i dusić ok. 15 minut. W rondelku roztopić masło. Dodać główki szparagów, dusić ok. 5 minut. Rolady wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Sos zagotować na dużym ogniu. Dodać śmietanę, podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Roladki wyłożyć na talerze, polać sosem.

Podawać z makaronem w kształcie rurek oraz z główkami szparagów.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *