Składniki
- 8 cienkich kotletów cielęcych (po ok. 8 dag)
- 1/2 kg zielonych szparagów
- 10 dag cienkich plastrów szynki
- 5 dag parmezanu
- 1 1/2 szklanki wywaru z cielęciny
- l/2 szklanki gęstej śmietany
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Szparagi umyć, obrać na 1/2 długości, licząc od dołu. Pędy przekroić ok. 3 centymetry poniżej główek. Główki odłożyć, pędy pokroić na 4 części. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na mięso wyłożyć plastry szynki, posypać startym parmezanem, ułożyć kawałki szparagów. Kotlety zwinąć i związać nicią.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony. Wlać wino i wywar. Przykryć i dusić ok. 15 minut. W rondelku roztopić masło. Dodać główki szparagów, dusić ok. 5 minut. Rolady wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Sos zagotować na dużym ogniu. Dodać śmietanę, podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Roladki wyłożyć na talerze, polać sosem.
Podawać z makaronem w kształcie rurek oraz z główkami szparagów.