Składniki
- tuszka Perliczki (1,3 -1,5 kg)
- parzony boczek wędzony
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie.
Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku.
Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową.
Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 150°C około 45 minut.
Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 minut w temp. 180°C.
Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.