Rolada z perliczki

Składniki

  • tuszka Perliczki (1,3 -1,5 kg)
  • parzony boczek wędzony
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie.

Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku.

Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową.

Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec w temp. 150°C około 45 minut.

Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 minut w temp. 180°C.

Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *