Składniki
- pierś indyka
- 50 dag chudego mięsa wieprzowego (najlepiej szynki)
- 15 dag suszonych moreli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso rozklepać, uważając, by go nie podziurawić, natrzeć papryką, posolić, popieprzyć. Wieprzowinę wraz z kawałkami mięsa indyczego, które odpadły w czasie rozklepywania, zemleć, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z masłem, pokrojonymi w paski morelami i natką. Rozsmarować farsz na płacie mięsa i zrolować. Włożyć roladę do natłuszczonej formy, podlać odrobiną wody, skropić olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec 60-90 min, od czasu do czasu delikatnie obracając, by się równo upiekła. Podawać na gorąco z ryżem lub ziemniakami z wody i cykorią. Roladę można też jeść na zimno.