Rolada z morelami

Składniki

  • pierś indyka
  • 50 dag chudego mięsa wieprzowego (najlepiej szynki)
  • 15 dag suszonych moreli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso rozklepać, uważając, by go nie podziurawić, natrzeć papryką, posolić, popieprzyć. Wieprzowinę wraz z kawałkami mięsa indyczego, które odpadły w czasie rozklepywania, zemleć, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z masłem, pokrojonymi w paski morelami i natką. Rozsmarować farsz na płacie mięsa i zrolować. Włożyć roladę do natłuszczonej formy, podlać odrobiną wody, skropić olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec 60-90 min, od czasu do czasu delikatnie obracając, by się równo upiekła. Podawać na gorąco z ryżem lub ziemniakami z wody i cykorią. Roladę można też jeść na zimno.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *