Składniki
- kaczka (ok. 1,5 kg)
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 200 g słoniny
- 2 jajka
- 2 łyżki majeranku
- 4-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 250 g suszonych śliwek bez pestek
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie
Umytą kaczkę rozcinamy, usuwamy kości, nie uszk dzając skóry, wycinamy tłuszcz i część mięsa. Skói z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa nacierarr solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zawijamy w folii Zostawiamy na godzinę. Umyte śliwki wkładamy do miseczki, zalewamy winem, zostawiamy na godzim Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz, mięso i słonir przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy roztari z solą czosnek, pieprz, orzechy, majeranek, wlewi my wino, w którym moczyły się śliwki, wbijamy jajk i dokładnie wyrabiamy masę. Przygotowany fars układamy na skórze z kaczki. Na środku układam śliwki, rolujemy, owiązujemy nitką, zawijamy w foli aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy ok. 1 1/2 godziny. Zostawiamy w piekarnik do ostygnięcia. Zdejmujemy folię, a roladę rumienim na stopionym maśle ze wszystkich stron. Po ostudzę niu kroimy, układamy na półmisku na liściach sałat; dekorujemy natką pietruszki.