Rolada z indyka z pieczarkami

Składniki

  • płat z piersi indyka (80-90 dag)
  • 30 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • łagodny keczup

Przygotowanie

Płat mięsa rozkładamy na desce, lekko obijamy drewnianym tłuczkiem z obu stron, formując prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Przygotowane mięso bardzo delikatnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę mięsa smarujemy dokładnie i w miarę obficie keczupem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paski pieczarki, zasmażamy, często mieszając. Gdy grzyby puszczą sok, dodajemy tartą bułkę, przyprawy, dokładnie roztrzepane całe jajka, całość zasmażamy. Farsz powinien być lekko pikantny. Odstawiamy do prze- chłodzenia. Na przygotowane mięso nakładamy chłodny farsz, dokładnie zwijamy, obwiązujemy, w miarę szczelnie, bawełnianą nitką, smarujemy oliwą i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zrumienione przekładamy do brytfanny, pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (150°C), polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Miękkie odstawiamy do wychłodzenia. Roladę podajemy na zimno – pokrojoną w zgrabne plastry, lub na gorąco – podlewając wytworzony sos śmietaną i lekko przyprawiając do smaku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *