Składniki
- 1 kg piersi indyczej
Farsz:
- 20 dag kiełbasy
- 10 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 pomidory
- po 1 papryce zielonej, żółtej i czerwonej
- 2 żółtka
- łyżka tartej bułki
- 2 łyżki śmietany
- szklanka wina białego wytrawnego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki rosołowej
- 2 łyżki startego sera żółtego
- łyżka siekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Pierś indyczą rozciąć nożem, formując z niej duży płat. Rozbić tłuczkiem, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotować farsz: na oleju poddusić poszatkowane pieczarki, cebulę i paprykę. Połowę odłożyć, resztę połączyć z tartą bułką, śmietaną, żółtkiem i pokrojoną kiełbasą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz rozprowadzić na mięsie, posypać żółtym serem. Roladę zwinąć ciasno, związać szpagatem. Podsmażyć, obłożyć pokrojoną w cząstki cebulą i pomidorami, podlać bulionem i winem. Dusić 2 godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Roladę wyjąć, pokroić w plastry, posypać natką. Duszone z mięsem warzywa zmiksować, połączyć z pozostawionymi w czasie przyrządzania warzywami i podawać z roladą.