Rolada z indyka z kiełbasą i pieczarkami

Składniki

  • 1 kg piersi indyczej

Farsz:

  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • po 1 papryce zielonej, żółtej i czerwonej
  • 2 żółtka
  • łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki śmietany
  • szklanka wina białego wytrawnego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki rosołowej
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pierś indyczą rozciąć nożem, formując z niej duży płat. Rozbić tłuczkiem, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Przygotować farsz: na oleju poddusić poszatkowane pieczarki, cebulę i paprykę. Połowę odłożyć, resztę połączyć z tartą bułką, śmietaną, żółtkiem i pokrojoną kiełbasą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz rozprowadzić na mięsie, posypać żółtym serem. Roladę zwinąć ciasno, związać szpagatem. Podsmażyć, obłożyć pokrojoną w cząstki cebulą i pomidorami, podlać bulionem i winem. Dusić 2 godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Roladę wyjąć, pokroić w plastry, posypać natką. Duszone z mięsem warzywa zmiksować, połączyć z pozostawionymi w czasie przyrządzania warzywami i podawać z roladą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *