Rolada z boczku z ziołami

Składniki

  • 50 dag chudego, surowego, z tzw. ?młodej sztuki” boczku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżka roztartego w dłoniach, suszonego cząbru lub ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego majeranku (przesianego przez sito)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie

Dokładnie wytarty wilgotną, skropioną octem ścierecz­ką boczek rozłożyć na desce.

Do miseczki nasypać zioła, dodać olej, utarty z solą czosnek, pieprz, składniki rozetrzeć na jednolitą masę.

Rozłożyć równomiernie (płat musi być całkowicie przy­kryty) na przygotowanym boczku.

Zrolować, owinąć cia­sno w folię aluminiową i dokładnie uszczelnić, by nie wydobywał się zapach, wstawić na całą noc do lodów­ki.

Następnego dnia wychłodzone mięso (w folii) włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i piec przez godzinę.

Obok ?pakunku” z mięsem wstawić naczynie z wodą, by parowała.

Upieczone rozwinąć z folii i przez kilka minut trzymać w znacznie wyższej temperaturze (200°C), by mięso się zrumieniło.

Podawać na gorąco, pokrojone w plastry, z ziemniakami i sezonową surówką lub na zimno, z pikantnymi, ostrymi sosami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *