Rolada z boczku z bakaliami

Składniki

  • 1-1,2 kg chudego boczku (cienki płat bez skóry)
  • po 10-15 dag suszonych śliwek i moreli
  • 10 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Bakalie (rodzynki, suszone śliwki i morele) namoczyć w przegotowanej wodzie, po godzinie odcedzić i pozostawić na sitku, by obciekły. Boczek natrzeć solą, musztardą i pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Wzdłuż dłuższej krawędzi płata mięsa ułożyć bakalie, po czym ściśle go zwinąć i obwiązać szpagatem. Przyprawy ubić w moździerzu, posypać nimi boczek. Włożyć mięso do rękawa z folii piekarnikowej, wlać do środka trochę wody, zamknąć szczelnie końce i nakłuć folię od góry w kilku miejscach. Włożyć roladę do żaroodpornego naczynia, na dno wlać trochę wody i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez ok. 2 godziny w nagrzanym piekarniku. Gdy rolada wystygnie, przeciąć folię, a mięso pokroić w cienkie plastry.

Podawać na zimno jako przekąskę z pieczywem, chrzanem i marynatami warzywnymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *