Składniki
- 1-1,2 kg chudego boczku (cienki płat bez skóry)
- po 10-15 dag suszonych śliwek i moreli
- 10 dag rodzynek
- 2-3 łyżki musztardy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Bakalie (rodzynki, suszone śliwki i morele) namoczyć w przegotowanej wodzie, po godzinie odcedzić i pozostawić na sitku, by obciekły. Boczek natrzeć solą, musztardą i pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Wzdłuż dłuższej krawędzi płata mięsa ułożyć bakalie, po czym ściśle go zwinąć i obwiązać szpagatem. Przyprawy ubić w moździerzu, posypać nimi boczek. Włożyć mięso do rękawa z folii piekarnikowej, wlać do środka trochę wody, zamknąć szczelnie końce i nakłuć folię od góry w kilku miejscach. Włożyć roladę do żaroodpornego naczynia, na dno wlać trochę wody i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez ok. 2 godziny w nagrzanym piekarniku. Gdy rolada wystygnie, przeciąć folię, a mięso pokroić w cienkie plastry.
Podawać na zimno jako przekąskę z pieczywem, chrzanem i marynatami warzywnymi.