Rolada pomorska

Składniki

  • 50 dag piersi indyka lub wieprzowiny w jednym kawałku
  • 1 szklanka esencjonalnego rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
  • 1-2 spore kwaskowate jabłka
  • 10-12 suszonych śliwek bez pestek
  • 1-2 łyżki margaryny
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić, aby napęczniały. Odcisnąć, przekroić na połówki. Mięso rozbić tak, aby powstał jeden duży płat (można nadkroić poprzek włókien). Skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

Jabłka obrać, usu­nąć gniazda nasienne i cienko poszatko­wać, skrapiając sokiem z cytryny. Na pła­cie mięsa rozłożyć poszatkowane jabłka i połówki śliwek, zwinąć jak strudel i związać bawełnianą grubą nitką.

Obru­mienić na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron. Podlać rosołem i ewentualnie wodą z moczenia śliwek i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około go­dziny).

Można też ułożyć roladę w bryt­fannie, przykryć folią aluminiową albo włożyć do foliowego rękawa i upiec w pie­karniku. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do wytworzonego so­su i podgrzewać na małym ogniu do chwi­li, gdy sos zgęstnieje.

Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *