Składniki
- 50 dag piersi indyka lub wieprzowiny w jednym kawałku
- 1 szklanka esencjonalnego rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
- 1-2 spore kwaskowate jabłka
- 10-12 suszonych śliwek bez pestek
- 1-2 łyżki margaryny
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawa warzywna typu vegeta
- sól
- sok z cytryny
Przygotowanie
Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić, aby napęczniały. Odcisnąć, przekroić na połówki. Mięso rozbić tak, aby powstał jeden duży płat (można nadkroić poprzek włókien). Skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i cienko poszatkować, skrapiając sokiem z cytryny. Na płacie mięsa rozłożyć poszatkowane jabłka i połówki śliwek, zwinąć jak strudel i związać bawełnianą grubą nitką.
Obrumienić na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron. Podlać rosołem i ewentualnie wodą z moczenia śliwek i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około godziny).
Można też ułożyć roladę w brytfannie, przykryć folią aluminiową albo włożyć do foliowego rękawa i upiec w piekarniku. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do wytworzonego sosu i podgrzewać na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami.