Rolada nadziewana kapustą

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny(od udźca)

Farsz:

  • 60 dag kapusty kwaszonej
  • puszka ananasa w plastrach
  • 5 dag rodzynek (850 ml)
  • 4 cebule
  • marchewka
  • duża czerwona papryka
  • opakowanie puree ziemniaczanego (na 3/4 l płynu)
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Przygotować farsz: osączyć plastry ananasa, sok zlać do innego naczynia. Pokroić dwa plastry na małe kawałki. Wymieszać z kwaszoną kapustą i rodzynkami. Doprawić solą i pieprzem.

Umyć, osuszyć wieprzowinę, rozbić tłuczkiem. Natrzeć z obydwu stron solą i pieprzem.

Wyłożyć kapustę z ananasem i rodzynkami na powierzchnię mięsa (pozostawić wolny brzeg). Zwinąć dokładnie wieprzowinę, mocno ściągnąć szpagatem. Rozgrzać w brytfannie 3 łyżki margaryny.

Umieścić roladę w brytfannie, podsmażyć mięso ze wszystkich stron krótko na ostrym ogniu.

Obrać cebule i marchewkę, pokroić w grubą kostkę. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa do mięsa, krótko smażyć razem. Wlać po szklance wody i wina. Dusić mięso z warzywami godzinę pod przykryciem. Co pewien czas polewać resztą białego wina. Umyć paprykę, oczyścić z gniazda nasiennego. Odkroić 3 cienkie paski, resztę posiekać. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody, krótko gotować. Osączyć trzy paseczki, resztę papryki zmiksować. Zagotować w garnku 2 szklanki lekko osolonej wody. Zdjąć z ognia, wlać mleko, wsypać proszek na puree. Dodać puree z papryki, całość wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Wyjąć roladę z brytfanny, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Warzywa zmiksować w sosie z duszenia. Mąkę i łyżkę tłuszczu dodać do sosu, dokładnie rozprowadzić, całość lekko zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać resztę tłuszczu na patelni. Podsmażyć pozostałe plastry ananasa z obydwu stron na złoty kolor. Wyłożyć na duży półmisek plastry ananasa, a następnie roladę. Całość polać niewielką ilością sosu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *