Rolada mięsno-jajeczna

Składniki

  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 20 dag wędliny (szynka lub kiełbasa typu mortadela, itp.)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka smalcu
  • kilka łyżek mleka
  • 2 łyżki pokrajanego, zielonego szczypioru lub cebuli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jajka wbić do miski, dodać 2-3 łyżki mleka i dobrze ubić trzepaczką sprężynową.

Dodać szczypior lub cebulę i wlać na patelnię z rozgrzanym olejem.

Usmażyć omlet.

Polędwicę przepołowić i lekko zbić tłuczkiem, formując prostokątny płat.

Posypać go solą i pieprzem, ułożyć na nim omlet i plastry wędliny.

Wszystkie składniki zwinąć w rulon i obwiązać białą nicią.

Przełożyć na patelnię z rozgrzanym smalcem i obsmażyć ze wszystkich stron.

Po zdjęciu z ognia ostudzić, zdjąć nitkę i pokrajać mięso na dość cienkie plastry bardzo ostrym nożem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *