Składniki
- 40 dag polędwicy wołowej
- 20 dag wędliny (szynka lub kiełbasa typu mortadela, itp.)
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka smalcu
- kilka łyżek mleka
- 2 łyżki pokrajanego, zielonego szczypioru lub cebuli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Jajka wbić do miski, dodać 2-3 łyżki mleka i dobrze ubić trzepaczką sprężynową.
Dodać szczypior lub cebulę i wlać na patelnię z rozgrzanym olejem.
Usmażyć omlet.
Polędwicę przepołowić i lekko zbić tłuczkiem, formując prostokątny płat.
Posypać go solą i pieprzem, ułożyć na nim omlet i plastry wędliny.
Wszystkie składniki zwinąć w rulon i obwiązać białą nicią.
Przełożyć na patelnię z rozgrzanym smalcem i obsmażyć ze wszystkich stron.
Po zdjęciu z ognia ostudzić, zdjąć nitkę i pokrajać mięso na dość cienkie plastry bardzo ostrym nożem.