Składniki
- 200 g ryżu
- 50 g wędzonego chudego boczku
- 400 g groszku konserwowego lub świeżego
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 cebula
- 3 łyżki startego żółtego sera najlepiej parmezanu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
W garnku stopić 1 łyżkę masła i chwilę smażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wrzucić opłukany i osączony ryż oraz odcedzony z zalewy lub ugotowany groszek.
Wlać szklankę bulionu, wymieszać i podgrzewać na silnym ogniu 5 minut.
Dodać 2 szklanki bulionu, przykryć i gotować około 10 minut.
Wlać pozostały bulion, przykryć i gotować jeszcze 10 minut.
Ryż nie powinien całkowicie wchłonąć płynu.
Gotowy ryż wymieszać z resztą masła oraz serem.