Risotto weneckie

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 50 g wędzonego chudego boczku
  • 400 g groszku konserwowego lub świeżego
  • 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startego żółtego sera najlepiej parmezanu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

W garnku stopić 1 łyżkę masła i chwilę smażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek, od czasu do czasu mieszając.

Następnie wrzucić opłukany i osączony ryż oraz odcedzony z zalewy lub ugotowany groszek.

Wlać szklankę bulionu, wymieszać i podgrzewać na silnym ogniu 5 minut.

Dodać 2 szklanki bulionu, przykryć i gotować około 10 minut.

Wlać pozostały bulion, przykryć i gotować jeszcze 10 minut.

Ryż nie powinien całkowicie wchłonąć płynu.

Gotowy ryż wymieszać z resztą masła oraz serem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *