Risotto

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kawałek liścia laurowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/4 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki starego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.

Warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera) obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Mięso i warzywa zalać dwoma szklankami gorącej wody.

Dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, na koniec posolić.

Wszystko razem gotować około 30 minut.

Następnie wyjąć mięso, ostudzić i pokroić w kostkę.

Wywar przecedzić – powinno go zostać około pełnej szklanki.Ugotować ryż na sypko.

Przełożyć do żaroodpornego na­czynia, połączyć z masłem, mięsem kurczaka, parmezanem lub innym ostrym żółtym serem, wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać pozostały wywar, ponownie wymieszać.

Zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Podawać z wyrazistą se­zonową surówką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *