Składniki
- 2 piersi kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 szklanki gorącej wody
- 3 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kawałek liścia laurowego
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/4 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki starego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.
Warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera) obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso i warzywa zalać dwoma szklankami gorącej wody.
Dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, na koniec posolić.
Wszystko razem gotować około 30 minut.
Następnie wyjąć mięso, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wywar przecedzić – powinno go zostać około pełnej szklanki.Ugotować ryż na sypko.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, połączyć z masłem, mięsem kurczaka, parmezanem lub innym ostrym żółtym serem, wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać pozostały wywar, ponownie wymieszać.
Zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Podawać z wyrazistą sezonową surówką.