Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 6 dag mąki pszennej
- 4 dag słoniny
- sól
Farsz:
- 15 dag wieprzowiny
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 dag smalcu
- cebula
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Przyrządzić nadzienie: Drobno pokrojoną cebulę lekko zrumienić na tłuszczu, mięso zemleć, wymieszać z cebulą, przesianą bułką tartą, pieprzem i solą.
Ziemniaki umyć, 1/3 ugotować w mundurkach, obrać i zemleć w maszynce do mięsa. Resztę surowych ziemniaków obrać i również zemleć, pozostawić na kilka minut w misce. Następnie miazgę odcisnąć i dodać do niej pozostałą na dnie naczynia (po odlaniu soku) mąkę ziemniaczaną, masę z ugotowanych ziemniaków, mąką pszenną i sól.
Wyrobić ciasto, uformować wałek i pokroić na placki grubości 2 cm. Na każdy placek nałożyć porcję nadzienia, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na stolnicy oproszonej mąką. Zagotować wodę z solą i do wrzątku wkładać tyle pyz, by swobodnie pływały.
Po powtórnym zawrzeniu wody gotować je na wolnym ogniu około 15 min. Przed odcedzeniem sprawdzić, czy są ugotowane. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać gorące, polane zrumienioną słoniną, z sezonową surówką lub sałatką.