Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 kapusty zielonej
- 1 torebka ryżu
- 1 szklanka kaszy manny
- 4 jajka
- olej
- pieprz
- sól
Sos:
- 1 1/2 l wody
- 3 kostki bulionu drobiowo-pomidorowego
- 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
- koncentrat pomidorowy
- vegeta
- mąka i śmietana (do zaprawienia sosu)
Przygotowanie
Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej (grubej), posolić i odstawić na około 20 minut.
Do mięsa dodać ugotowany ryż, odciśniętą kapustę, jajka, kaszę mannę.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Z mięsa uformować małe kotleciki, obsmażyć na oleju i ułożyć w garnku.
Pulpety zalać sosem pomidorowym i gotować na małym ogniu około 1 godzinę.
Na koniec sos zaprawić mąką i śmietaną.