Pulpety z kapustą

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 kapusty zielonej
  • 1 torebka ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 4 jajka
  • olej
  • pieprz
  • sól

Sos:

  • 1 1/2 l wody
  • 3 kostki bulionu drobiowo-pomidorowego
  • 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
  • koncentrat pomidorowy
  • vegeta
  • mąka i śmietana (do zaprawienia sosu)

Przygotowanie

Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej (grubej), posolić i odstawić na około 20 minut.

Do mięsa dodać ugotowany ryż, odciśniętą kapustę, jajka, kaszę mannę.

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

Z mięsa uformować małe kotleciki, obsmażyć na oleju i ułożyć w garnku.

Pulpety zalać sosem pomidorowym i gotować na małym ogniu około 1 godzinę.

Na koniec sos zaprawić mąką i śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *