Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 bułki namoczonej w mleku
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz (wg uznania)
- ketchup (do smaku)
Przygotowanie
Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.
Dodać sól, pieprz (mielony), bułkę w mleku, bułkę tartą, majeranek, jajko i dobrze wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę z solą (0,5 łyżeczki), liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem w ziarenkach.
Z mięsa uformować nieduże kulki.
Wrzucać do garnka z wrzątkiem.
Dodać koncentrat pomidorowy.
Doprawić sos do smaku według upodobań (sól, cukier, pieprz, majeranek, ketchup).