Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (70 g)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz (wg uznania)
  • ketchup (do smaku)

Przygotowanie

Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.

Dodać sól, pieprz (mielony), bułkę w mleku, bułkę tartą, majeranek, jajko i dobrze wymieszać.

W dużym garnku zagotować wodę z solą (0,5 łyżeczki), liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem w ziarenkach.

Z mięsa uformować nieduże kulki.

Wrzucać do garnka z wrzątkiem.

Dodać koncentrat pomidorowy.

Doprawić sos do smaku według upodobań (sól, cukier, pieprz, majeranek, ketchup).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *