Składniki
- 40 dag mielonego mięsa mieszanego
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub rosole z kostki
- 2 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy, grzybowy)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- warzywna przyprawa typu vegeta
- 1-2 ząbki czosnku lub szczypta czosnku granulowanego
- duża garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, oregano, tymianek, szczypiorek)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 3/4 szklanki mleka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz cayenne lub mielona papryka
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Mięso wymieszać drewnianą łyżką z odciśniętą bułką, rozdrobnionym czosnkiem, olejem, jajkiem, szczyptą gałki muszkatołowej i przyprawy warzywnej oraz połową posiekanej zieleniny.
Rękami zmoczonymi zimną wodą uformować osiem kulek i lekko je spłaszczyć. W płaskim garnku zagotować rosół z kostki, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15 minut (można podłożyć płytkę ochronną).
W rondelku stopić tłuszcz, dodać mąkę i zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać zimne mleko i, stale mieszając drewnianą łyżką, zagotować.
Dodać sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać, stale mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje (jeśli sos okazałby się zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek rosołu, w którym gotowały się pulpety).
Do sosu dodać pozostałą posiekaną zieleninę, włożyć pulpety i dobrze wymieszać.
Podawać najlepiej z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem na sypko.