Pulpeciki adwokackie

Składniki

  • 40 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub rosole z kostki
  • 2 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy, grzybowy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • 1-2 ząbki czosnku lub szczypta czosnku granulowanego
  • duża garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, oregano, tymianek, szczypiorek)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz cayenne lub mielona papryka

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko po­siekać. Mięso wymieszać drewnianą łyżką z odciśniętą bułką, rozdrobnionym czosnkiem, olejem, jajkiem, szczyptą gałki muszkatołowej i przyprawy warzywnej oraz połową posiekanej zieleniny.

Rękami zmoczonymi zimną wodą uformować osiem kulek i lekko je spłaszczyć. W płas­kim garnku zagotować rosół z kostki, wło­żyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15 minut (można podłożyć płytkę ochronną).

W rondelku stopić tłuszcz, do­dać mąkę i zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać zimne mleko i, stale mieszając drewnianą łyżką, zagotować.

Dodać sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać, stale mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje (jeśli sos oka­załby się zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek rosołu, w którym gotowały się pul­pety).

Do sosu dodać pozostałą posiekaną zieleninę, włożyć pulpety i dobrze wymie­szać.

Podawać najlepiej z tłuczonymi ziem­niakami lub ryżem na sypko.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *