Składniki
- 2 pulardy po ok. 1,2 kg
- 3 cebule (ok. 150 g)
- 2 łyżki masła lub margaryny (ok. 40 g)
- 100 g podróbek pulard (serca, wątróbki)
- 125 g pieczarek
- 6 kromek pieczywa tostowego (ok. 120 g)
- 2 pęczki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 6 łyżek słodkiej śmietanki
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- natka pietruszki na przybranie
Przygotowanie
Pulardy dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Wyjąć wątróbki i serca – także starannie umyć.
Wytarte do sucha podróbki pokroić w kostkę.
Cebule pokroić w kostkę.
Pieczarki dokładnie oczyścić pędzlem kuchennym (nie myć, gdyż zbrązowieją) i drobno posiekać.
Kromki pieczywa tostowego pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki posiekać.
Śmietankę wymieszać ze słodką papryką w proszku.