Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 500 g szparagów
- sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki masła
- po 3 łyżki wytrawnego białego wina i śmietany
- żółtko
- sól
- szczypta białego pieprzu
- 3 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Umyte i osuszone piersi z indyka kroimy w paski, układamy w salaterce, skrapiamy winem, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na kilkanaście minut. Szparagi obieramy i związuje w pęczek. W wysokim, wąskim garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki masła, cukru, otartej skórki i łyżki soku z cytryny. Wkładamy szparagi, gotujemy, wyjmujemy (wywar lekko odparowujemy by zostało 1 ? – 2 szklanki). Na patelni topimy masło (2 łyżki), wrzucamy osączone z marynaty mięso, smażymy chwilę na silnym ogniu, mieszając. Przekładamy do rondla, wlewamy marynatę i szklankę wywaru ze szparagów, dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut. W rondelku topimy pozostałe masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją pozostałym zimnym wywarem i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawia do smaku solą, szczyptą pieprzu, sokiem z cytry wlewamy rozkłóconą z żółtkiem śmietanę, mieszamy. Do mięsa wkładamy pokrojone na kawałki szparagi, wlewamy biały sos, mieszamy delikatnie, podgrzewamy (nie gotujemy!).
Podajemy z ryżem lub pieczywem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.