Potrawka z kurczaka

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka, każda ok. 180g
  • 400g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki białego wina wytarwnego
  • sól
  • pieprz
  • woda

Ponadto:

  • 1 łyżka kaparów (jeśli ktoś nie lubi to można pominąć)
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

Piersi z kurczaka posolić i popieprzyć.

Rozgrzać tłuszcz na dużym naczyniu, najlepiej takim, w którym można zapiekać danie w piekarniku.

Usmażyć piersi.

Wystarczy około 5-6 minut aż nabiorą ładnego koloru.

Następnie podsmażyć cebulkę i zmiażdżony czosnek.

Uważać, aby się nie przypaliły, ponieważ będą gorzkie.

Dodać pomidory, około pół szklanki wody, paprykę w proszku, pokrojoną paprykę, liść laurowy, wino, sól i pieprz.

To wszystko ma sie razem poddusić.

Od czasu do czasu pomieszać, aby nic nie przywarło do dna.

Dodać filety z kurczaka, przykryć naczynie pokrywką, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C.

Zapiekać około 1 godzinę.

Po godzinie wyjąć danie z piekarnika, posypać kaparami, skórką z cytryny, posiekaną bazylią.

Można serwować z ryżem lub pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *