Składniki
- 4 piersi z kurczaka, każda ok. 180g
- 400g pomidorów (mogą być z puszki)
- 3 łyżeczki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 2 kolorowe papryki
- 2 liście laurowe
- 1/2 szklanki białego wina wytarwnego
- sól
- pieprz
- woda
Ponadto:
- 1 łyżka kaparów (jeśli ktoś nie lubi to można pominąć)
- otarta skórka z jednej cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
Piersi z kurczaka posolić i popieprzyć.
Rozgrzać tłuszcz na dużym naczyniu, najlepiej takim, w którym można zapiekać danie w piekarniku.
Usmażyć piersi.
Wystarczy około 5-6 minut aż nabiorą ładnego koloru.
Następnie podsmażyć cebulkę i zmiażdżony czosnek.
Uważać, aby się nie przypaliły, ponieważ będą gorzkie.
Dodać pomidory, około pół szklanki wody, paprykę w proszku, pokrojoną paprykę, liść laurowy, wino, sól i pieprz.
To wszystko ma sie razem poddusić.
Od czasu do czasu pomieszać, aby nic nie przywarło do dna.
Dodać filety z kurczaka, przykryć naczynie pokrywką, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C.
Zapiekać około 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć danie z piekarnika, posypać kaparami, skórką z cytryny, posiekaną bazylią.
Można serwować z ryżem lub pieczywem.