Składniki
- 50 dag wieprzowiny (np. karczku)
- 1 woreczek kaszy gryczanej (10 dag)
- 1 puszka zielonego groszku
- ok. 3/4 szklanki bulionu
- 4 łyżki oleju
- przyprawa w płynie Maggi
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wieprzowinę opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić.
Dodać bulion i wymieszać.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
Zielony groszek osączyć z zalewy.
Do miękkiej wieprzowiny dodać kaszę gryczaną i zielony groszek.
Całość dokładnie wymieszać.
Przyprawiać do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.