Potrawka z kaszy gryczanej i zielonego groszku

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny (np. karczku)
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (10 dag)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • ok. 3/4 szklanki bulionu
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa w płynie Maggi
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Wieprzowinę opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

Przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić.

Dodać bulion i wymieszać.

Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.

Zielony groszek osączyć z zalewy.

Do miękkiej wieprzowiny dodać kaszę gryczaną i zielony groszek.

Całość dokładnie wymieszać.

Przyprawiać do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *