Składniki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cukinia
- 4-5 pomidorów
- 4-5 parówek
- olej
- sól
- pieprz
- kilka listków bazylii (lub suszona)
Przygotowanie
Cebule kroimy w piórka, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy i łyżeczką wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Z parówek zdejmujemy osłonki, kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy, dodajemy cukinię. Smażymy na małym ogniu, często mieszając.
Gdy warzywa puszczą sok, dodajemy pomidory. Dusimy 10-15 minut, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanymi listkami bazylii (lub szczyptą suszonej). Dodajemy parówki, mieszamy i dusimy kilka minut. Potrawkę podajemy z młodymi ziemniakami.
Możemy wzbogacić smak potrawki, dodając pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Danie będzie tak samo smaczne, gdy zrobimy je z kiełbasą lub wędzonym boczkiem.