Potrawka z cukinii

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cukinia
  • 4-5 pomidorów
  • 4-5 parówek
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków bazylii (lub suszona)

Przygotowanie

Cebule kroimy w piórka, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.

Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy i łyżeczką wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Z parówek zdejmujemy osłonki, kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy, dodajemy cukinię. Smażymy na małym ogniu, często mieszając.

Gdy warzywa puszczą sok, dodajemy pomidory. Dusimy 10-15 minut, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanymi listkami bazylii (lub szczyptą suszonej). Dodajemy parówki, mieszamy i dusimy kilka minut. Potrawkę podajemy z młodymi ziemniakami.

Możemy wzbogacić smak potrawki, dodając pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

Danie będzie tak samo smaczne, gdy zrobimy je z kiełbasą lub wędzonym boczkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *