Potrawka barania z pomidorami

Składniki

  • 50 – 60 dag baraniny z kością (mostek, łopatka)
  • 20 dag pomidorów
  • 25 dag włoszczyzny bez kapusty
  • 3 dag tłuszczu
  • 3 dag mąki
  • 2 dag kaparów
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Mięso umyć, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, zagotować i gotować do miękkości pod przykryciem.

Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę.

Miękkie mięso wyjąć, usunąć kości,pokroić na porcje i ułożyć na półmisku.

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w cząstki i obłożyć mięso.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką i zasmażyć nie rumieniąc.

Rozprowadzić zimnym wywarem (ok. 300 ml) szybko mieszając trzepaczką i zagotować.

Dodać opłukane kapary i gotować 5 minut.

Doprawić, polać mięso i chwilę poddusić.

Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *