Potopione ośmiorniczki

Składniki

  • 50 dag parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • ewentualnie 1/2 szklanki śmietany
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na 3 lub 4 kawałki i każdy kawałek na końcu naciąć na krzyż na głębokości 1-2 cm.

Parówki wrzucić do wrzącej wody, a kiedy końce się rozchylą i zrobią się ?ośmiomiczki”, wyjąć łyżką cedzakową.

Pieczarki oczyścić i dość gru­bo poszatkować, skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, a następnie dodać przecier pomidorowy i połowę posiekanej zieleniny.

Zagotować.

Do sosu pomidorowego wrzucić pieczarki i dusić na małym ogniu około 14-20 minut, często mieszając – sos powinien zgęstnieć.

Do sosu wrzucić ?ośmiomi­czki” i ponownie zagotować.

Miłośnicy bardziej tradycyjnych sosów, mogą zagęś­cić sos, dodając śmietanę wymieszaną z mąką i podgrzewając (stale mieszając i nie dopuszczając do zagotowania) do chwili, gdy sos zrobi się gęsty.

Ewentual­nie doprawić.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *