Składniki
- 50 dag parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
- 50 dag pieczarek
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
- sok z cytryny lub ocet winny
- ewentualnie 1/2 szklanki śmietany
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na 3 lub 4 kawałki i każdy kawałek na końcu naciąć na krzyż na głębokości 1-2 cm.
Parówki wrzucić do wrzącej wody, a kiedy końce się rozchylą i zrobią się ?ośmiomiczki”, wyjąć łyżką cedzakową.
Pieczarki oczyścić i dość grubo poszatkować, skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, a następnie dodać przecier pomidorowy i połowę posiekanej zieleniny.
Zagotować.
Do sosu pomidorowego wrzucić pieczarki i dusić na małym ogniu około 14-20 minut, często mieszając – sos powinien zgęstnieć.
Do sosu wrzucić ?ośmiomiczki” i ponownie zagotować.
Miłośnicy bardziej tradycyjnych sosów, mogą zagęścić sos, dodając śmietanę wymieszaną z mąką i podgrzewając (stale mieszając i nie dopuszczając do zagotowania) do chwili, gdy sos zrobi się gęsty.
Ewentualnie doprawić.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.