Pomorskie mielone

Składniki

  • 50 dag mięsa z pieczonego kurczaka
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • musztarda
  • garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, oregano, szczypiorek)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko po­siekać.

Mięso z ziemniakami przepu­ścić przez maszynkę, wymieszać z suro­wymi jajkami, czosnkiem i posiekaną zie­leniną, doprawić do smaku.

Formować ku­lki, spłaszczać je i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Następnie podlać 1-2 łyżkami wody, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut.

Jeśli byłyby bardzo suche, można je przed podaniem polać 1-2 ły­żeczkami wody.

Podawać z ziemniakami puree posypanymi posiekaną zieleniną, najlepiej szczypiorkiem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *