Składniki
- 50 dag mięsa z pieczonego kurczaka
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- 1-2 ząbki czosnku
- musztarda
- garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, oregano, szczypiorek)
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Mięso z ziemniakami przepuścić przez maszynkę, wymieszać z surowymi jajkami, czosnkiem i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku.
Formować kulki, spłaszczać je i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Następnie podlać 1-2 łyżkami wody, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut.
Jeśli byłyby bardzo suche, można je przed podaniem polać 1-2 łyżeczkami wody.
Podawać z ziemniakami puree posypanymi posiekaną zieleniną, najlepiej szczypiorkiem.