Składniki
- 5 dużych pomidorów
- 5 wątróbek drobiowych
- mała cebula
- łyżka mąki
- 60 g masła
- 5 łyżek tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka siekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Pomidory podzielić na połowy, łyżeczką wybrać miąższ, ułożyć je ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu. Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać z tartą bułką, masłem, solą i pieprzem oraz połową drobno posiekanej natki pietruszki. Połówki pomidorów osolić, oprószyć pieprzem i napełnić przygotowaną masą, na wierzchu każ-dego pomidora położyć mały kawałeczek masła. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku. W tym czasie przekroić na połowy wątróbki i otoczyć je w mące. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na patelni. Wątróbki usmażyć tak, aby tylko utraciły krwisty kolor. Wyjąć z piekarnika pomidory, na każdym ułożyć połówkę wątróbki, oprószyć pieprzem i solą, ozdobić cebulą i natką. Podawać jako gorącą przystawkę, z pieczywem lub z ziemniakami.