Pomidory nadziewane wątróbkami drobiowymi

Składniki

  • 5 dużych pomidorów
  • 5 wątróbek drobiowych
  • mała cebula
  • łyżka mąki
  • 60 g masła
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pomidory podzielić na połowy, łyżeczką wybrać miąższ, ułożyć je ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu. Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać z tartą bułką, masłem, solą i pieprzem oraz połową drobno posiekanej natki pietruszki. Połówki pomidorów osolić, oprószyć pieprzem i napełnić przygotowaną masą, na wierzchu każ-dego pomidora położyć mały kawałeczek masła. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku. W tym czasie przekroić na połowy wątróbki i otoczyć je w mące. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na patelni. Wątróbki usmażyć tak, aby tylko utraciły krwisty kolor. Wyjąć z piekarnika pomidory, na każdym ułożyć połówkę wątróbki, oprószyć pieprzem i solą, ozdobić cebulą i natką. Podawać jako gorącą przystawkę, z pieczywem lub z ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *