Składniki
- 15 dag polędwiczki wieprzowej
- 50 ml + łyżka oliwy
- 20 dag świeżego bobu (obgotowanego i wyłuskanego)
- kawałek (5 dag) chudego wędzonego boczku przyprawy
- sól
- pieprz
- świeża mięta
- cebula
- czosnek
- ocet balsamiczny
Przygotowanie
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości 5 cm. Każdy plaster spłaszczyć dłonią, posolić i popieprzyć. Na patelni lekko rozgrzać 50 ml oliwy i zeszklić 5 posiekanych ząbków czosnku. Jedną łyżką czosnkowej oliwy natrzeć mięso i odstawić na 10 minut. Na reszcie tłuszczu cebulę.
Bób przesmażyć w rondlu na tłuszczu wytopionym z pokrojonego boczku (sam wysmażony boczek odłożyć do innej potrawy), dodając kilka posiekanych liści mięty. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
Mięso smażyć 2 minuty z każdej strony na łyżce oliwy. Bób wysypać na talerz, na wierzchu ułożyć polędwiczkę. W rondelku zredukować 20 ml octu balsamicznego (gotować, aż ocet odparuje i zgęstnieje), skropić nim mięso.
Udekorować miętą i podawać.