Polędwiczki wieprzowe z bobem

Składniki

  • 15 dag polędwiczki wieprzowej
  • 50 ml + łyżka oliwy
  • 20 dag świeżego bobu (obgotowanego i wyłuskanego)
  • kawałek (5 dag) chudego wędzonego boczku przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • świeża mięta
  • cebula
  • czosnek
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie

Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości 5 cm. Każdy plaster spłaszczyć dłonią, posolić i popieprzyć. Na patelni lekko rozgrzać 50 ml oliwy i zeszklić 5 posiekanych ząbków czosnku. Jedną łyżką czosnkowej oliwy natrzeć mięso i odstawić na 10 minut. Na reszcie tłuszczu cebulę.

Bób przesmażyć w rondlu na tłuszczu wytopionym z pokrojonego boczku (sam wysmażony boczek odłożyć do innej potrawy), dodając kilka posiekanych liści mięty. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem.

Mięso smażyć 2 minuty z każdej strony na łyżce oliwy. Bób wysypać na talerz, na wierzchu ułożyć polędwiczkę. W rondelku zredukować 20 ml octu balsamicznego (gotować, aż ocet odparuje i zgęstnieje), skropić nim mięso.

Udekorować miętą i podawać.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *