Składniki
- duża polędwiczka wieprzowa
- 4 cieniutkie plastry stoniny albo wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- cebula (starta na tarce)
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Polędwiczkę pokroić na 4 medaliony. Oliwę wymieszać z cebulą i winem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do tej mieszaniny włożyć mięso i pozostawić na 2 godziny. Potem wyjąć z marynaty, każdy kawałek mięsa zawinąć w plasterek słoniny i obwiązać nitką, aby medaliony zachowały ładny, okrągły kształt. Smażyć na gorącym oleju, a najlepiej na sklarowanym maśle 8-10 minut z każdej strony.
Do mięsa można podać tarty chrzan, smażone ziemniaczki z rozmarynem i surówkę, np. z kiszonej kapusty lub marchewki z jabłkiem.