Polędwiczki wieprzowe w słoninie

Składniki

  • duża polędwiczka wieprzowa
  • 4 cieniutkie plastry stoniny albo wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • cebula (starta na tarce)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Polędwiczkę pokroić na 4 medaliony. Oliwę wymieszać z cebulą i winem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do tej mieszaniny włożyć mięso i pozostawić na 2 godziny. Potem wyjąć z marynaty, każdy kawałek mięsa zawinąć w plasterek słoniny i obwiązać nitką, aby medaliony zachowały ładny, okrągły kształt. Smażyć na gorącym oleju, a najlepiej na sklarowanym maśle 8-10 minut z każdej strony.

Do mięsa można podać tarty chrzan, smażone ziemniaczki z rozmarynem i surówkę, np. z kiszonej kapusty lub marchewki z jabłkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *