Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki wody stołowej lub mineralnej niegazowanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- po 1/2 łyżeczki zmielonego ziarna kminku i mielonego imbiru
- oliwa
- sól
Przygotowanie
Polędwiczki pokroić na plastry około 3 cm grubości, lekko ugniatać w dłoniach, odstawić w chłodne miejsce.
Posiekane niezbyt drobno cebule i dokładnie rozdrobniony czosnek podsmażyć, dodać całą papryczkę, smażyć przez 2 minuty.
Na to położyć plastry polędwiczki oproszone solą i kminkiem, smażyć na dużym ogniu, aż mięso zmieni barwę.
Całość zalać 1/2 szklanki wody (stołowa lub mineralna niegazowana) i dusić, mieszając, nie dłużej niż przez 5 minut.
Dłuższe trzymanie na ogniu spowoduje, że mięso stwardnieje.
Odrzucić papryczkę.
Danie podawać na podgrzanych talerzykach z białym pieczywem.