Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 szklanki wody stołowej lub mineralnej niegazowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała ostra papryczka
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego ziarna kminku i mielonego imbiru
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie

Polędwiczki pokroić na plastry około 3 cm grubości, lekko ugniatać w dłoniach, odstawić w chłodne miejsce.

Posiekane niezbyt drobno cebule i dokładnie rozdrobniony czosnek podsmażyć, dodać całą papryczkę, smażyć przez 2 minuty.

Na to położyć plastry polędwiczki oproszone solą i kmin­kiem, smażyć na dużym ogniu, aż mięso zmieni barwę.

Całość zalać 1/2 szklanki wody (stołowa lub mineralna niegazowana) i dusić, mieszając, nie dłużej niż przez 5 minut.

Dłuższe trzy­manie na ogniu spowoduje, że mięso stwardnieje.

Odrzucić papryczkę.

Danie podawać na pod­grzanych talerzykach z białym pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *