Polędwica z grzybami

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 40 dag małych podgrzybków
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • trochę sosu Worcester
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • trochę mąki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Grzyby umyć, osączyć i przekroić na pół. Przesmażyć na łyżce masła, po czym dusić pod przykryciem ok. 20 min, w idzie potrzeby podlewając wodą.

Mięso umyć, pokroić w plastry i przesmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać duszone grzybki, wino, sos Worcester, koncentrat pomidorowy, musztardę, pieprz i sól do smaku. Dusić razem ok. 5 min.

Sos zagęścić mąką. Polędwicę najlepiej podawać z glazurowanymi gruszkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *