Składniki
- 4 plastry polędwicy wołowej (po 180-220 g)
- 15 g świeżych igieł rozmarynu
- 100 g wędzonej słoniny
- 1 pęcherz świński
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 4-6 łyżek białego wina
- oliwa z oliwek
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Igły rozmarynu, słoninę i obrany czosnek posiekać bardzo drobno i wyrobić z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzem na gładką masę.
Pęcherz świński namoczyć, potem rozciągnąć na stolnicy i pokroić na cztery kawałki.
Następnie posmarować plastry mięsa pastą rozmarynową po obu stronach.
Owinąć je świńskim pęcherzem, włożyć do miski i zalać mięso oliwą z oliwek.
Marynować mięso przez całą noc, stawiając je w chłodnym miejscu.
Obrać i posiekać drobno cebulę i zeszklić ją w 2 łyżkach oliwy z marynaty.
Dodać do niej odsączone kawałki mięsa i smażyć z obydwu stron około 5 minut.
Potem oprószyć mięso mąką, zalać winem i dusić pod przykrywką.
Podawać ze smażonymi ziemniakami i ze szpinakiem.