Polędwica wołowa z rozmarynem

Składniki

  • 4 plastry polędwicy wołowej (po 180-220 g)
  • 15 g świeżych igieł rozmarynu
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 pęcherz świński
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 4-6 łyżek białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Igły rozmarynu, słoninę i obrany czosnek posiekać bardzo drobno i wyrobić z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzem na gładką masę.

Pęcherz świński namoczyć, potem rozciągnąć na stolnicy i pokroić na cztery kawałki.

Następnie posmarować plastry mięsa pastą rozmarynową po obu stronach.

Owinąć je świńskim pęcherzem, włożyć do miski i zalać mięso oliwą z oliwek.

Marynować mięso przez całą noc, stawiając je w chłodnym miejscu.

Obrać i posiekać drobno cebulę i zeszklić ją w 2 łyżkach oliwy z marynaty.

Dodać do niej odsączone kawałki mięsa i smażyć z obydwu stron około 5 minut.

Potem oprószyć mięso mąką, zalać winem i dusić pod przykrywką.

Podawać ze smażonymi ziemniakami i ze szpinakiem.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *