Składniki
- 50 dag polędwicy wołowej
- 1,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki masła, margaryny lub smalcu
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pęczek cebulki dymki
- natka pietruszki
- sól
Przygotowanie
Oczyszczone mięso dokładnie natrzeć czosnkiem i skroplić oliwą.
Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na pół godziny.
Co kilka minut polewać je na przemian roztopionym tłuszczem i winem.
Posolić dopiero pod koniec pieczenia.
Gdy polędwica dobrze zmięknie i zyska ładny ciemnobrązowy kolor, wyjąć na deskę i pokroić ostrym nożem w dość cienkie plastry.
Ułożyć je na półmisku, skroplić pozostałym z pieczenia sosem, przybrać pokrojoną w ćwiartki dymką i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z frytkami lub ryżem.