Polędwica w winie

Składniki

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 1,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki masła, margaryny lub smalcu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek cebulki dymki
  • natka pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Oczyszczone mięso dokładnie natrzeć czosnkiem i skroplić oliwą.

Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na pół godziny.

Co kilka minut polewać je na przemian roztopionym tłuszczem i winem.

Posolić dopiero pod koniec pieczenia.

Gdy polędwica dobrze zmięknie i zyska ładny ciemnobrązowy kolor, wyjąć na deskę i pokroić ostrym nożem w dość cienkie plastry.

Ułożyć je na półmisku, skroplić pozostałym z pieczenia sosem, przybrać pokrojoną w ćwiartki dymką i posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z frytkami lub ryżem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *