Polędwica w cieście

Składniki

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 40 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 40 dag plasterków szynki
  • 1 kg pieczarek
  • 10 dag cebuli
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Polędwicę oczyścić, umyć, oprószyć solą i pieprzem.

Usmażyć na rozgrzanej oliwie.

Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i posiekać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z pieczarkami i posiekaną natką do odparowania soku z grzybów.

Wbić jajko i wymieszać.

Ciasto francuskie rozmrozić, na środku ciasta rozłożyć plastry szynki w taki sposób by pokrywały one później całą powierzchnię polędwicy.

Na plasterkach szynki ułożyć równo warstwę farszu pieczarkowego, a na nim polędwicę.

Mięso okleić równomiernie resztą farszu.

Zawinąć w plastry szynki a następnie w ciasto.

Przełożyć całość na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec w temp. 190°C przez 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *