Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 30 g zielonej fasoli mung w zalewie
- 30 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 cebula
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Polędwicę wołową umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, imbirem i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju.
Do cebuli dodać pokrojoną polędwicę wołową i zrumienić na małym ogniu.
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
Do startych ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, dodać zrumienioną wołowinę, osączoną z zalewy fasole mung, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić przyprawami do smaku.
Całość dokładnie wymieszać, po czym rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor.