Placki ziemniaczane z fasolą i wołowiną

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g zielonej fasoli mung w zalewie
  • 30 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Polędwicę wołową umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, imbirem i pokroić na drobne kawałki.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju.

Do cebuli dodać pokrojoną polędwicę wołową i zrumienić na małym ogniu.

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.

Do startych ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, dodać zrumienioną wołowinę, osączoną z zalewy fasole mung, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić przyprawami do smaku.

Całość dokładnie wymieszać, po czym rozgrzać olej na patelni i smażyć placki z obu stron na rumiany kolor.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *