Składniki
- 10 dag szynki
- 5 dag boczku wędzonego
- 5 dag kiełbasy
- cebula
- czerwona papryka
- łyżka maggi
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 20 dag startego żółtego sera
- oregano
- bazylia
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 1,5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Przygotowanie
Mleko podgrzać, wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 min. Mąkę przesiać, dodać sól, olej oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Gdy podwoi objętość, wyrabiać przez minutę, rozwałkować.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować centymetrowy brzeg, pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Szynkę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebułę obrać, pokroić w tatarki. Keczup wymieszać z maggi, bazylią i oregano, posmarować pizzę. Ułożyć wędliny, paprykę i cebulę, doprawić oregano i bazylią.
Pizzę piec 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Posypać serem i piec kolejne 10 min.