Składniki
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka pomieszanego z wodą
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 1 puszka ananasów
- 35 dag sera żółtego
- 20 dag szynki drobiowej lub wieprzowej
- ketchup (lub sos pomidorowy)
- oregano
- bazylia
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego
- 7 łyżek wody przegotowanej chłodnej
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina świeżych ziół: oregano, bazylia, tymianek
- odrobina soli
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski i zrobić zagłębienie.
Dodać rozkruszone drożdże, sól, oliwę z oliwek i odrobinkę mleka z wodą.
Wszystko wymieszać ręką, po troszku dodawać resztę mleka z wodą.
Wyrabiać gładkie ciasto, około 10 minut.
Nalać w garnek gorącej wody, przykryć talerzem i postawić na to miskę z ciastem.
Przykryć ściereczką by rosło.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na pół i wałkować dwie pizze o dowolnej grubości.
Posmarować lekko ketchupem lub sosem pomidorowym.
Posypać startym żółtym serem.
Szynkę pokroić w kawałki i ułożyć na ser.
Ananasa odsączyć na sitku, pokroić i ułożyć na szynkę.
Posypać lekko oregano i bazylią.
Piec w 180°C około 30 minut.