Pizza po hawajsku

Składniki

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 40 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka pomieszanego z wodą
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 puszka ananasów
  • 35 dag sera żółtego
  • 20 dag szynki drobiowej lub wieprzowej
  • ketchup (lub sos pomidorowy)
  • oregano
  • bazylia

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego
  • 7 łyżek wody przegotowanej chłodnej
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina świeżych ziół: oregano, bazylia, tymianek
  • odrobina soli

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski i zrobić zagłębienie.

Dodać rozkruszone drożdże, sól, oliwę z oliwek i odrobinkę mleka z wodą.

Wszystko wymieszać ręką, po troszku dodawać resztę mleka z wodą.

Wyrabiać gładkie ciasto, około 10 minut.

Nalać w garnek gorącej wody, przykryć talerzem i postawić na to miskę z ciastem.

Przykryć ściereczką by rosło.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na pół i wałkować dwie pizze o dowolnej grubości.

Posmarować lekko ketchupem lub sosem pomidorowym.

Posypać startym żółtym serem.

Szynkę pokroić w kawałki i ułożyć na ser.

Ananasa odsączyć na sitku, pokroić i ułożyć na szynkę.

Posypać lekko oregano i bazylią.

Piec w 180°C około 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *