Pilaw

Składniki

  • 700 g baraniny z udźca
  • 100 g ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 300 ml bulionu
  • 200 g winogron
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki rodzynek korynckich
  • 1 łyżka posiekanych pistacji
  • goździki sproszkowane
  • kurkuma
  • sól

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

Podsmażyć na patelni z pokrojoną cebulą.

Przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego, posypać przyprawami i posiekaną papryką.

Ryż i rodzynki w jednym sicie opłukać wodą, przełożyć do rzymskiego garnka, polać bulionem, przykryć i piec.

Gotową potrawę ostrożnie wymieszać dodając pistacje i pokrojone na pół winogrona, krótko podpiec.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *