Składniki
Na ciasto:
- 1/8 l wody
- 250 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Na nadzienie:
- 1/8 l bulionu warzywnego (instant)
- 500 g marchwi
- 200 g miękkiego sera czosnkowego
- 200 g wędzonej szynki (w cienkich plasterkach)
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 50 g tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
Najpierw należy przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagniatać na posypanej mąką stolnicy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Potem przykryć i na około 1 godzinę postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie zeszklić drobno pokrojoną cebulę w gorącym tłuszczu.
Z główki kapusty zdjąć 8 nieuszkodzonych liści, umyć je i krótko blanszować w dużej ilości wrzącej osolonej wody, po czym od razu ostudzić zimną wodą i osuszyć.
Resztę kapusty pokroić w cienkie paski i odstawić.
Oczyszczoną marchew pokroić obierakiem wzdłuż na plasterki, które również krótko zblanszować, i odłożyć.
Z sera odkroić cienko skórkę, a ser pokroić w małą kostkę.
Jeszcze raz zagnieść krótko ciasto i na ściereczce posypanej mąką rozwałkować w tak cienki prostokąt wielkości 40 x 50 cm, aby prześwitywała faktura ściereczki.
Na rozwałkowane ciasto rozłożyć cienkie plasterki szynki, na nie kawałeczki cebuli, a następnie przykryć liśćmi kapusty.
Lekko posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Na liście kapusty układać warstwami paski marchwi i posypywać równomiernie kawałeczkami sera.
Za pomocą ściereczki zrolować strudel, zaczynając od krótszej strony, końce dokładnie zalepić i ułożyć go na blasze wyłożonej pergaminem (zakładaną stroną do dołu).
Posmarować odrobiną stopionego tłuszczu i w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku piec około 35-40 minut na złotobrązowy kolor (po około 20 minutach przykryć strudel folią aluminiową, aby nie być za ciemny).
Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia na siatce kuchennej.
W tym czasie udusić pokrojoną kapustę w rozgrzanym tłuszczu.
Zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu około 12 minut nie do całkowitej miękkości (al dente).
Doprawić pikantnie do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Wystudzony strudel pokroić na plastry grubości 1-2 cm i podawać na jarzynie z kapusty włoskiej.
Strudel smakuje też wybornie na zimno, bez dodatków warzyw, ale z zimnym piwem.