Składniki
- 60 dag wołowiny z rostbefu (z młodego wołu)
- 2 duże cebule
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżka czystego smalcu
- mąka krupczatka zmieszana z solą, pieprzem, papryką i szczyptą chili
- pęczek natki pietruszki
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- duża filiżanka utartego, żółtego sera
Przygotowanie
Pokrojone w niewielką kostkę mięso oprószyć mąką z przyprawami, wrzucić do rondla na gorący tłuszcz wraz z pęczkiem natki pietruszki i przyrumienić, często mieszając, ze wszystkich stron.
Dodać pokrojoną w półtalarki cebulę, liść laurowy i ziele angielskie i, cały czas mieszając, smażyć przez 3 minuty.
Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Wyjąć natkę, wlać wino i dusić nadal, aż mięso będzie miękkie, a wytworzony sos lekko zawiesisty i aromatyczny.
Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, gdy trzeba, doprawić do smaku, nakładać do kamionkowych kokilek.
Na 30 minut przed podaniem posypać porcje utartym serem i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 20 minut.
Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni.