Pikantny gulasz zapiekany

Składniki

  • 60 dag wołowiny z rostbefu (z młodego wołu)
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka czystego smalcu
  • mąka krupczatka zmieszana z solą, pieprzem, papryką i szczyptą chili
  • pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • duża filiżanka utartego, żółtego sera

Przygotowanie

Pokrojone w niewielką kostkę mięso oprószyć mąką z przyprawami, wrzucić do rondla na gorący tłuszcz wraz z pęczkiem natki pietruszki i przyrumienić, czę­sto mieszając, ze wszystkich stron.

Dodać pokrojoną w półtalarki cebulę, liść laurowy i ziele angielskie i, cały czas mieszając, smażyć przez 3 minuty.

Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

Wyjąć natkę, wlać wino i dusić nadal, aż mięso będzie miękkie, a wytworzony sos lekko zawiesi­sty i aromatyczny.

Wyjąć liść laurowy i ziele angiel­skie, gdy trzeba, doprawić do smaku, nakładać do kamionkowych kokilek.

Na 30 minut przed podaniem posypać porcje utartym serem i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C pie­karnika na 20 minut.

Danie jest gotowe, gdy ser się rozpu­ści i lekko zrumieni.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *