Składniki
- 6 udek z kurczaka (po ok. 20 dag)
- sól
- pieprz czarny
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/4 I jabłecznika
- 1/4 łyżeczki harissy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
Udka opłukać zimną wodą i starannie osuszyć. Ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Udka obsmażać na silnym ogniu ok. 10 minut, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Wyjąć z patelni, przełożyć na talerz.
Na pozostały tłuszcz włożyć czosnek i oregano, mieszając, smażyć 2-3 minuty.
Zalać winem, wymieszać. Z powrotem włożyć udka, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut.
Udka wyjąć, ułożyć w głębokim półmisku. Wywar odparować na patelni, tak by powstał gęsty sos. Doprawić harissą, miodem i sokiem z cytryny, wymieszać.
Zalać kurczaka, przykryć, ostudzić i odstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Od czasu do czasu udka obracać na drugą stronę.