Pikantne udka z kurczaka

Składniki

  • 6 udek z kurczaka (po ok. 20 dag)
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/4 I jabłecznika
  • 1/4 łyżeczki harissy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Udka opłukać zimną wodą i starannie osuszyć. Ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Udka obsmażać na silnym ogniu ok. 10 minut, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Wyjąć z patelni, przełożyć na talerz.

Na pozostały tłuszcz włożyć czosnek i oregano, mieszając, smażyć 2-3 minuty.

Zalać winem, wymieszać. Z powrotem włożyć udka, doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut.

Udka wyjąć, ułożyć w głębokim półmisku. Wywar odparować na patelni, tak by powstał gęsty sos. Doprawić harissą, miodem i sokiem z cytryny, wymieszać.

Zalać kurczaka, przykryć, ostudzić i odstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Od czasu do czasu udka obracać na drugą stronę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *