Składniki
- 4 piersi z kaczki
- gruszka
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki calvadosu lub armaniaku
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- sól
Przygotowanie
Piersi kaczki natrzeć solą, ułożyć skórką do dołu na mocno rozgrzanej patelni, zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut. Gdy skórka będzie chrupiąca i ciemnobrązowa, wylać nadmiar wytopionego tłuszczu, a mięso odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
W czasie, gdy mięso się smaży, obrać gruszkę i pokroić ją w cienkie cząstki. Z patelni wylać prawie cały tłuszcz, pozostawić tylko łyżkę i usmażyć na niej cząstki gruszki. Wymieszać sok jabłkowy z mąką. Do gruszki na patelni wlać alkohol, a potem, mieszając, dodać sok jabłkowy, kostkę bulionową, zielony pieprz i tymianek. Gotować razem około 2 minut, dość często mieszając.
Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i polać kaczkę.