Piersi kurczaka w sosie miodowym

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do panierowania
  • oliwa
  • szklanka tłustego mleka
  • 4 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie

Umyte, obsuszone porcje mięsa nacieramy wymieszanymi przyprawami, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią, odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oproszone mąką (nadmiar mąki strząsamy) filety i smażymy, rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy przez 20-25 min (czas zależy od wielkości porcji). Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej, łagodnej w smaku surówki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *