Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka pieprzu
- płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do panierowania
- oliwa
- szklanka tłustego mleka
- 4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie
Umyte, obsuszone porcje mięsa nacieramy wymieszanymi przyprawami, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy się zrumienią, odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oproszone mąką (nadmiar mąki strząsamy) filety i smażymy, rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy przez 20-25 min (czas zależy od wielkości porcji). Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej, łagodnej w smaku surówki.